Bakning

Testbak i roliga bakformar

ReceptNu är hösten här (hrm, ursäkta att jag nämnde det …) och då känner jag för att baka, baka och BAKA!
Så tänkte jag, varför inte testa en av våra populära formar från Nordic Ware? Liksom testa åt er kära kunder och kollegorna får bli provsmakare. Sagt och gjort så får det bli!

Har du också bakat i några, eller någon av våra formar? Ladda gärna upp en bild på vår Facebooksida eller på din blogg (och skriv en kommentar här, med länk till bloggen). Det hade varit jättekul att se! 🙂
Det kaaaan vara så att det finns en liten belöning för inskickade bidrag…

Hur som helst, lika bra att välja den som jag tycker ser mest komplicerad ut, med massa små kluriga torn. Bakformen med namnet ”6 små slott/ fästningar” skall väl vara en utmaning! Här skall bakas en nyttig kaka … dah … det är ju morötter i och det är supernyttigt, det vet väl alla?

OH, happy days! Resultatet blev över förväntan. 🙂
Alla slotts torn blev som de skulle utom ett, där jag missat lite med att smörja och mjöla. Receptet var också toppen som bevisas av att kollegorna (läs Charlotta) som så gott som slickade kakfatet på de sista smulorna. Saftiga och goda!

Jag tänker nu delge det fantastiska receptet. Mängden smet till formen jag använde räckte även till 4 bonusmuffins som gräddades samtidigt som slotten i ugnen. (Använder du en Nordic Ware-form för stora kakor, kan du behöva dubbla receptet). Det gör ju inget om det blir smet över, se bara till att du har muffinsformar hemma att fylla.

Saftig morotskaka med valnötter
2 ¼ dl (150 g) vetemjöl
2 ½ dl (225 g) strösocker
1 msk malen kanel
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
3 ½ dl finrivna morötter
1 ¼ dl solrosolja
2 ägg
Knappt 1 dl hackade valnötter (kan uteslutas)

Till formen:
Rumstempererat smör
Vetemjöl

Klicka här om du önskar läsa beskrivningen:

Sätt ugnen på 165 grader.

Smörj och mjöla formen omsorgsfullt för nu lägger du grunden att få ut kakan hel och detaljrik. Mjukt smör är bättre än smält och du kan använda en pensel och ett starkt hushållspapper som du trycker ihop och vrider runt i detaljerna.
Tag en liten sil och sikta vetemjöl i formen. Se till att det blir jämt fördelat och inte tjocka lager. Vänd på formen och skaka ut överflödigt mjöl.

Blanda alla torra ingredienser och de hackade valnötterna en skål, ställ åt sidan.

Finriv morötterna, gärna i en så kallad ”Molly”, eller på den fina sidan på rivjärnet.

I en annan bunke blandar du ner äggen, solrosoljan och de finrivna morötterna. Vispa först ihop på låg hastighet med en elvisp och fortsätt sedan att vispa på hög hastighet ca 2 minuter.

Vänd försiktigt ner de torra ingredienserna för hand och se till att det blir väl blandat.

Skeda över smeten i bakformen och fyll formarna ¾ dels full, försök att undvika luftbubblor i smeten. Dra smeten uppåt kanterna på formen med hjälp av en slickepott eller sked. Då går det lättare att få kakan mer detaljrik.

Slå formen bestämt ett par gånger i bänken, eller mot en skärbräda, för att få ner smeten ordentligt i mönstret på formen samt få bort eventuella luftbubblor.

Grädda i ca 30 minuter. (Om du gräddar en stor kaka, 50-60 minuter) Känn efter med en sticka eller med Nordic Ware´s kak-termometer om kakan är färdiggräddad i mitten.

Låt kakan vila 10 minuter i formen. Håll formen i händerna med en handduk eller med grytlappar och skaka den några gånger tills kakan lossnar. Lägg en tallrik över formen och vänd den. Lyft formen försiktigt från kakan och låt svalna. Voila!

Nu är det dags att skoja till kakorna! MorotskakorJag hade inget speciellt att garnera med hemma … lite silversockerkulor och siktat florsocker fick räcka. Det finns dock en hel del i mataffären att dekorera med, både på bak- och godishyllan. Annars kan man t ex göra egna färgglada flaggor med papper, tejp och tandpetare. Go crazy – det är bara fantasin som sätter gränserna!

One Comment

Leave a Reply