Övrigt

Så övervinner du vinterkräksjukan!

I år har några av oss på Bluebox haft oturen att åka på vinterkräksjukan. Jag ska bespara er detaljerna, men USCH vilken vidrig sjukdom. Och lättspridd är den också. I mitt fall var det en liten ettåring som var smittospridare. Två av mina kollegor, Nick och Charlotta, blev förmodligen smittade när de var i mataffären.

Vad kan man då göra för att undvika kräksjukan? I mitt fall skulle jag undvikit att vara barnvakt till en hängig liten tös. Fast då visste jag förstås inte att hon var sjuk. Men misstänker du att någon i din omgivning är sjuk – håll dig på avstånd! Och snåla inte på handspriten!

Oroad för att ha blivit smittad? Du känner ganska snabbt av symptomen. I mitt fall började det med lite illamående men mest obehag och en smått lustig känsla i magen, sen spydde jag heeela natten…
Inkubationstiden är 12 till 48 timmar. (Inkubationstid är den tid det tar från det att man blir smittad till dess att man blir sjuk.) Symptomen kan vara både diarré, kräkningar och magsmärtor.

Se till att vara helt frisk i två dygn innan du går tillbaka till arbetet eller skolan – särskilt om du t.ex. jobbar med livsmedel eller inom vården.

Tips om man har fått vinterkräksjukan:
Drick mycket vatten (lättare sagt än gjort)! Man förlorar mycket vätska så det är viktigt att fylla på vätskeförrådet. Jag rekommenderar blåbärssoppa, Resorb brustablett (vätskeersättning) och Proviva. Ett hett tips är att dricka Proviva innan man känner att det är dags att spy, då smakar det inte lika illa. 😛
Vinterkräksjukan

Hitta våra roliga flaskor med handsprit här!

Charlotta kunde inte dricka något alls de första dygnet eftersom hon kräktes så fort något fanns i magen (magsyra eller vatten). Hon säger så här:
“Det var inte lönt att försöka äta eller ens dricka något de första 12 timmarna, jag mådde inte bättre utan spydde bara upp det direkt. Magen ville vara helt tom, så det vara bara att ge upp. Så fort det fyllts på med mer magsyra var det dags igen…  Mina tips är; Bädda ner dig i sängen med en vetekudde, tyck synd om dig själv, och låta naturen ha sin gång. This too shall pass! Se till att ha en plastpåse brevid dig hela tiden, även om du går på toa. I mitt fall slutade jag spy efter ca 12 timmar, sen hade jag bara riktigt ont överallt och var galet trött. Det var svårt att dricka, och att äta var nästa omöjligt. Några torkade fikon fick jag ner andra dagen samt lite chokladhavremjölk och vatten med Resorb“.

Har du fler tips för att undvika att bli smittad eller för att återhämta sig snabbt, dela gärna med dig!
Fakta är hämtat från Vårdguiden och egna erfarenheter. Läs mer om Vinterkräksjukan nedan!

Fakta från Vårdguiden.se:

Vinterkräksjukan är en mag- och tarmsjukdom som orsakas av ett så kallat calicivirus. Det finns två typer av calicivirus: norovirus, som är den vanligaste typen, och sapovirus, som förekommer mindre ofta. Båda ger likartade symtom.

Vinterkräksjukan är väldigt smittsam. En enda person kan smitta ner en hel arbetsplats eller förskola.

Sjukdomen är mest aktuell mellan november och april, med en topp mellan januari och mars. Det är därför den heter vinterkräksjukan. Men den kan förekomma även andra tider på året, då oftast i samband med smitta via livsmedel eller vatten.

Inkubationstiden är 12 till 48 timmar. Inkubationstid är den tid det tar från det att man blir smittad till dess att man blir sjuk.

Efter att ha haft vinterkräksjuka kan man ha ett visst kortvarigt skydd mot sjukdomen, så kallad immunitet. Men man kan bli sjuk flera gånger.

Symtom på vinterkräksjukan

Vinterkräksjukan kan likna andra magsjukdomar men skiljer sig från dem genom det plötsliga insjuknandet. Vinterkräksjukan börjar ofta mycket hastigt med kräkningar, diarréer och magont som pågår i ett till tre dygn. Man kan också ha feber, huvudvärk och muskelvärk.

Så smittar vinterkräksjukan

Vinterkräksjukan sprids:

  • genom direkt eller indirekt kontakt med smittade personer
  • via mat som hanterats av en person som är eller håller på att bli sjuk
  • genom dricksvatten eller mat som sköljts i förorenat vatten och sedan inte kokats, till exempel djupfrysta bär och grönsaker. Calicivirus förstörs vid temperaturer över 70°C, däremot inte vid frysning
  • genom vissa skaldjur som förvarats i vatten, till exempel ostron.

Undvik att själv bli smittad

Du kan minska risken för att själv bli smittad genom att:

  • alltid tvätta händerna noga, framför allt före måltider och efter toalettbesök
  • använda flytande tvål och pappershanddukar på ställen där många är samlade, till exempel skolor, förskolor, arbetsplatser och andra offentliga miljöer
  • undvika att äta av bufféer där många personer kommer i kontakt med maten
  • undvika att besöka magsjuka personer.

Undvik att smitta andra

Du kan minska risken för att smitta andra genom att:

  • tvätta händerna ofta
  • inte laga mat åt andra
  • vara extra noga med din personliga hygien
  • inte vara på platser där du kan smitta andra
  • vara hemma från förskola, skola, arbete eller andra aktiviteter minst två dygn efter att du blivit helt symtomfri. Detta är särskilt viktigt om du arbetar med livsmedel eller inom vård- eller omsorgsverksamheten. Förskolebarn bör alltid vara hemma minst två symtomfria dygn innan de går tillbaka till förskolan.

Symtomfria familjemedlemmar som känner sig helt friska behöver inte stanna hemma från arbete, skola eller förskola. Men det är viktigt att byta till rena kläder innan man går hemifrån och att gå hem direkt om man får symtom.

Viktigt med vätska

Det är viktigt att återställa kroppens vätskebalans genom att dricka mycket. Kroppen tar upp vätskan bäst om du dricker små portioner med täta mellanrum. Om du har svårt att dricka kan du ta vatten teskedsvis. När diarréerna avtar kan du börja äta som vanligt igen, men fortsätt att dricka ofta så länge avföringen är lös.

Om du kräks mycket eller har mycket diarréer förlorar kroppen både vätska och salter. Du kan då dricka vätskeersättning för att ersätta det vatten och de salter som din kropp blivit av med. Du kan köpa vätskeersättning på apotek eller blanda din egen. Ge inte egenblandad vätskeersättning till barn under 12 år. Om blandningen inte är helt korrekt finns det risk för att salthalten blir för hög och att barnet tar skada.

När det gäller barn kan det ibland vara svårt att få i dem vätska över huvudtaget, så försök med det som fungerar. Håll barnet under uppsikt, håll koll på barnets allmäntillstånd och att det kissar.

Recept på vätskeersättning till vuxna

  • 2 matskedar druvsocker eller 3 matskedar strösocker (välj ett alternativ)
  • 0,5 tesked salt
  • 1 liter vatten
  • 2,5 deciliter juice

Rör ut socker och salt i vatten. Smaksätt med juice.