Bakning

Ladda upp inför Kanelbullens dag, 4/10!

Kanelbullens dag
Fixa hembakade saftiga kanelbullar och bjud kollegorna. Det blir uppskattat, jag lovar 🙂   Läckra kanelbulleformar och andra bakformar finner du hos oss såklart, även för de riktigt stora kanelbullarna! Om du behöver recept kommer här min favorit. Det är ett vanligt kanelbullerecept utan krusiduller, men sååå gott!

Kanelbullar                                                                                                                                                                                                                             150 g smör
5 dl mjölk
50 g färsk jäst
½ tsk salt
1 ½ dl socker
2 tsk stött kardemumma
14 -15 dl vetemjöl

Fyllning:
250 g smör
2 dl socker
2 msk kanel

Pensling:
1 ägg
Pärlsocker

Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke. Rör ut i lite av degspadet, tillsätt resten av degspadet, saltet, sockret, kardemumman och nästan allt vetemjöl.
Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, 10 minuter för hand eller 5 minuter i maskin. Låt jäsa 30 minuter under bakduk.
Förbered under tiden fyllningen genom att röra ihop smöret med socker och kanel. Använd gärna elvisp.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25 x 45 cm.
Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka. Nu kan du baka ut antingen knutar eller snäckor.
Knutar: Vik plattan dubbel och sporra ut ca. 1 1/2 cm breda remsor som du “slår en knut på”.
Snäckor: Rulla ihop plattan från långsidan och skär sedan varje rulle i bitar, hur många beror på hur stora du vill ha dem.

Ställ bullarna i formar på plåt och låt jäsa ca 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 225 – 250 grader.
Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 8- 10 minuter och låt ljuvliga dofter sprida sig. Låt svalna under bakduk.

One Comment